AktuálneLetáky.eu   

Kaufland leták :

Platnosť od 29.9. do 5.10.



 - strana 37



- strana 37

Repkový T�j�ms�v� �l����i�: Olej získavaný zo semien repky má vysoké zastúpenie priaznivej kyseliny olejovej. Takisto je vynikajúcim zdrojom omega3 mastných kyselín a vitamínu E, ktorý pôsobí ako prírodný antioxidant a chráni bunky pred škodlivými účinkami voľných radikálov. V��n�� v� ������: Optimálna zmes nenasýtených mastných kyselín a vitamínu E zabezpečuje stabilitu a kvalitu oleja. Tento atribút ho predurčuje na hojné využitie v gastronómii. Ide predovšetkým o šetrné, krátke, jednorazové pečenie či dusenie rozličných špecialít. Svoj účel splní aj v studenej kuchyni, a to hlavne v rámci prípravy šalátov či dresingov. Hist��i��� z����m�vos��: Prvý zber repky olejnej bol zaznamenaný v dobe rímskeho cisárstva. V stredoveku sa z nej vyrábali mydlá, oleje na svietenie i mazanie, koncom 18. storočia sa jej pestovanie rozšírilo na území Rakúsko–Uhorska. V 19. storočí sa začal repkový olej využívať ako mazivo na parné stroje. Hippokratovi, jednému z najvplyvnejších lekárov všetkých čias, učarovali prospešné látky obsiahnuté v repkovom oleji natoľko, že ho nazval „tekutým zlatom“. Tekvicový Zás�b���� �n�i��id�nt��: Slnečnicový Obsah vitamínu E sa v jednom kilograme tekvicového oleja pohybuje na úrovni 900 mg (v závislosti od odrody). Ďalej sú to fenolické antioxidanty (až 70 mg na 1 kg oleja), ktoré ochraňujú najmä naše cievy. Črevnú sliznicu zasa regeneruje chlorofyl, ďalší významný antioxidant v tekvicovom oleji. Z karotenoidov podporujúcich ochranu očnej sietnice je v oleji zastúpený najmä luteín (50 %) a betakarotén (10 %). P�mo���� � �u�����: Typickou charakteristikou tekvicového oleja je jeho jedinečná orechová vôňa, ako aj tmavozelená, až tmavočervená farba. Pre tieto chuťovo-estetické vlastnosti je považovaný za skutočnú delikatesu studenej kuchyne. Hodí sa napríklad do rozličných zeleninových šalátov. Takisto je chutným doplnkom v omáčkach, dresingoch, marinádach, či nátierkach. Špecifickú chuť dodá aj údenému a hovädziemu mäsu. Z����� �lat�: Takýto prívlastok má tekvicový olej v Rakúsku, kde je jeho výroba veľkou tradíciou. Povestná je najmä oblasť Štajerska, kde sa rozprestierajú veľké tekvicové lány. Z jedného hektára sa pozbiera približne 500 kg semien, ktoré sa najskôr jemno opražia a následne mechanicky lisujú za studena. Na výrobu jedného litra oleja je potrebných okolo 2,5 kg tekvicových semien. Lis�v���� � ra��ná�i�: Slnečnicový olej sa upravuje viacerými spôsobmi. Lisovaný za studena by nemal byť ohrievaný nad 70 °C, pretože dochádza k znehodnoteniu cenných látok obsiahnutých v oleji. Ak je však upravený rafináciou, potom sa môže použiť aj na varenie i dusenie. Z historických podkladov možno vyčítať, že v roku 1716 bola patentovaná technológia výroby slnečnicového oleja. Od tohto momentu sa zlatistý dar slnka všestranne využíva v kulinárstve i kozmetike. Pro��e��� ���� : Vysoký podiel polynenasýtených mastných kyselín (40 až 74 %) je obrovskou devízou slnečnicového oleja. Vďaka obsahu kyseliny linolovej, vitamínu E, B1, bielkovín, fosforu, horčíka, vápnika a železa je tento olej považovaný za prospešný liek. Priaznivo pôsobí na nervov ý systém, stimuluje látkovú výmenu a je účinný pri kardiovaskulárnych chorobách. Bo� �����i�: Olej zo slnečníc je ideálnym pomocníkom v studenej kuchyni (šaláty, nátierk y, zálievk y), rovnako sa dá použiť aj na tepelnú úpravu jedál. Tu však treba mať na zreteli takzvaný bod dymenia. Je to moment, keď dochádza v oleji k znehodnoteniu užitočných látok. Rafinovaný olej má dymov ý bod 230 °C, nerafinovaný 110 °C. Zdroj: internet Treb37, Mich37, Hum37, Vra37, Pre37, Spis37, Pop37, Lev37, Ruz37, Mar37, Prie37, Part37, Cad37, Trec37, NMV37, Kom37, NoZ37, Sa37, Nit37, Pies37, Mal37, Sen37 / -